Semne si simboluri in Tunisia

Standard

CINCI

Numarul 5 este simbolul barbatului.Simbol in egala masura al universului,simbolul ordinii si al perfectiunii.Simbolul vointei divine care ne poate dri decat ordinea si perfectiunea.Reprezinta de asemenea cele cinci simturi si cele cinci forme sensibile ale materiei.

CORAL

La antici,coralul era folosit ca amuleta,pentru a feri de deochi.Era in egala masura folosit pentru oprirea hemoragiilor,ca un coagulant.Arbore al apelor,coralul participa la simbolismul arborelui (axa lumii) si al celui al apelor profunde (originea lumii).

SEMILUNA

Una dintre formele cele mai caracteristice ale miscarii lunii :simol al schimbarii,al intoarcerii si al nasterii.Asociat unei stele,in diferite tari musulmane,semiluna era imaginea paradisului.Simbolizeaza de asemenea renasterea (in simbolistica alfabetului arab,litera « n » care are forma unui punct este de asemenea litera reinvierii).Emblema a otomanilor,semiluna a devenit incepand cu cruciadele,semn al majoritatii tarilor musulmane.Mai multe au pe drapel acest semn.

CURMAL

Curmalul este arborele sacru al asiro-babilonienilor.Este de asemenea arborele vietii si suportul lumii,la egipteni.

FIBULA

La origine,fibula este un simbol al luxului vestimentar.Este mai degraba obiectul reprezentat de catre fibula care are o semnificatie.I se atribuie uneori sensul unui simbol de protectie si prin derivare al virginitatii sau al fidelitatii.12 fibule de aur tineau salul in care Penelopa se invelea ca intr-un mantou.Potrivit lui J.Servier,in Kabylie (Algeria) fibulele simbolizeaza femeia si prin urmare fecunditatea.

MANA

Mana exprima ideile de activitate,in acelasi timp de putere si de dominatie.Este de asemenea simbolul protectiei prin numarul degetelor pe care le contine :5.

OCHIUL

Deochiul este o expresie foarte raspandita in lumea islamica,simbolizand o preluare de putere cu intentie rea.Deochiul este,se spune,cauza mortii a jumatate din umanitate.Au ochi in particular periculosi :femeile in varsta si tinererii casatoriti.Sunt in special sensibili :tinerii casatoriti,caii,cainii,laptele si graul.Exista mijloace de aparare impotriva deochiului :obiecte stralucitoare,sare,semiluna,mana (zisa a Fatimei),fumigatii odorante.Potcoava este de asemenea un talisman impotriva deochiului.

MASLIN

Arbore al unei mari bogatii simbolice :pace,fecunditate,forta,victorie si recompensa.In islam,maslinul este arborle central,axa lumii,simbolul omului universal,al profetului.Arborele binecuvantat este asociat cu lumina,uleiul de maslin alimentand lampile.

PESTE

Pestele este simbolul apei in care traieste.Este de asemenea simbolul vietii si al fecunditatii.In reprezentarea extrem-orientala,pestii merg cate doi si sunt in consecinta simbolurile uniunii.Islamul asociaza pestele si unei idei de fertilitate.Este legat de asemenea si de prosperitate ;a visa ca mancam peste este de bun augur.

SVASTIKA

Svastika este unul dintre simbolurile cele mai raspandite si cele mai vechi.Il regasim peste tot.A fost familiar pentru celti,etrusci,Grecia antica.Ornamentul numit grecesc deriva din svastika.Prin grafica indica o miscare de rotatie in jurul centrului imobil.Este de asmenea simbolul actiunii,al manifestarii si al regenerarii perpetue.

BROASCA TESTOASA

Simolismul broastei testoase se intinde pe toate regiunile imaginarului.Prin carapace,rotunda ca cerul deasupra si plata dedesubt ca pamantul,broasca testoasa este o reprezentare  a universului :constituie ea insasi o cosmografie.Pliniu cel Batran considera carnea broastei testoase ca un remediu salutar impotriva otravilor si ii atribuia virtuti pentru conjurarea manevrelor magice.

Share

Anunțuri

6 răspunsuri »

    • asa este stela;eu cel putin ma simt foarte bine aici,in tunisia si sper sa va fac sa descoperiti cat este de frumos.iti multumesc pentru comentariu si te mai astept

      • de unde din tunisia esti?Vin si eu in iulie….crede-ma sunt fascinata de tot….numai despre Tunisa cites in ultima saptamana, si am si noroc ca am priteni din Tunis sau Bizerte, o sa am ghizi pentru la vara !Poti sa imi dai si mie mai multe detalii , sa imi spui mai multe fata de cat pot sa citesc aici pe siteuri!Sa las o adresa de mail sau id?

  1. chiar acum un prieten de-al meu din Tunisia a plecat sa isi viziteze familia si l-am rugat sa imi aduca un tricou cu Taraji si o ampula cu „ochiul lu’ Fatima” 🙂 🙂 🙂

  2. E bine ca iti place in Tunisia, mai ales in Sousse. Sunt o natie foarte diferita de europeni, mai ales de noi romanii care vrem sa fim ca europenii. Pot avea multe argumente negative despre aceasta tara, si sunt de doar 5 zile in Sousse. Am incercat sa gasesc si ceva pozitiv: poate aromele condimentelor, ceva patiserie, interesul pentru fructe, interdictia consumului de alcool oriunde, arhitectura. E o experienta noua si diferita si am luat-o ca atare, transmit sentimentele avute mai departe fara judecata. Totusi am realizat ceva in aceste zile de sedere, in care am vazut mai multe decat un turist (fiind aici la munca o saptamana): indiferent de credinta si de limba, suntem toti la fel, impartasim aceleasi dorinte, aceeasi gestica, mimica; ne bucuram la fel, plangem la fel, suntem cu totii Unul. Pana sa vin aici asta o stiam doar din carti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s