Patiseria tunisiana

Standard

Patiseria tunisiana reflecta bucuria de a trai a unui popor ospitalier,vesel si fericit.Ca toate tarile mediteraneene,Tunisia are la baza o bucatarie « solara »,bogata in traditii orientale si maghrebiene.Produsele traditionale ale patiseriei tunisiene sunt o parte esentiala a vietii de zi cu zi.Produsele de patiserie tunisiana isi au radacinile intr-o mostenire bine pastrata si aprtin istoriei lungi a unei tari unde gastronomia a devenit arta de a trai.

Tunisia a mostenit unele dintre delicatesele nascute la curtea regala din Baghdad,a adaugat amprenta originii berbere,influenta egipteana,a presarat retete andaluze si specialitati otomane pentru a crea o patiserie bogata,rafinata si fara pereche.

De unde isi alimenteaza Tunisia farmecul ?

Din istorie,din legenda si dintr-o existenta bogata in ritualuri si festivitati,presarate cu miere,apa de trandafir si apa de flori de portocal.In Tunisia sunt 1001 de ocazii celebrate cu « dulceata » ca sa spunem asa :

Nasterea unui copil este intampinata cu o dulceata delicata pe baza de susan si fistic.In ceea ce priveste nuntile,ele sunt ocaziile care scot cel mai bine in evidenta patiseria tunisiana.Intalnim aici baclavaua,celebra prajitura creata de assirieni in secolul VIII i.Ch si raspandita apoi in bucatariile turca,greceasca,persana sau libaneza,alaturi de numeroase produse din aluaturi nisipoase sau crocante,pe baza de faina de grau sau de naut in care sunt incorporate migdale,fistic si alune.

O alta specialitate tipic tunisiana este « makroud »,delicatesa ce face reputatia orasului Kairouan.Makroud sunt niste mici prajituri pe baza de faina de grau,umplute cu pasta de curmale,prajite in ulei si cufundate in miere sau sirop de zahar.Ceea ce da specialitatea acestui produs este asocierea cerealelor din nordul Tunisiei cu uleiul de masline din Sahel si savuroasele curmale din sudul tunisian.

Mouled sau ziua nasterii Profetului este celebrata cu « assida »,un fel de budinca,preparata din faina,presarata cu ulei,miere si apoi decorata cu muguri de pin si alune intregi,in timp ce Ras el Am sau Anul Nou trebuie neaparat inceput cu ceva dulce pentru ca anul sa fie roditor.

Share

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s