Takrouna,sat berber

Standard

Situat la 5 km de Enfidha,satul Takrouna se ascunde in varf,la 200 m deasupra nivelului marii.Este un loc pitoresc a carui origine se pierde in negrura timpurilor dar potrivit lui guy de Maupassant in cartea sa « De la Tunis la Kairouan », Tac este diminutivul lui Tackesche,care inseamna fortareata.Locuitorii din Takrouna pastrau in depozitele lor granele pe care nomazii le incredintau dupa recoltare.

Berber si punic,satul conserva urmeel unei ocupatii umane foarte indepartate,marturie simbolurile lei Tanit si Melqart.

Particularitatea acestui sat este arhitectura generala sub forma de cruce latina,particularitate datorata prezentei romanilor sau a berberilor crestinati.Satul este construit pe o stanca in intregime fosilizata,care dateaza din Miocen-22 de milioane de ani.

Takrouna este structurat pe 4 paliere :la baza satului traiau familiile care locuiau stanca si care astazi au parasit-o pentru mai mult confort ;gasim apoi Zaouia lui Sidi Abdelkader si moscheea construita in secolul al XIII-lea ;in varf locuia familia Gmach (Gomez) originara din Andaluzia.

Sase familii de origine berbera locuiesc inca in sat si traiesc din agricultura,din tesutul de iarba alfa,din tesutul covoarelor « kilim » (covoare berbere)

De vizitat

Spatiul cultural si turistic « Le Rocher Bleu »,proprietatea doamnei Aida Gmach Bellagha,artist pictor,ceramist,artizan si decorator,originara din familia Gmach din Takrouna.

Spatiul este compus dintr-un ecomuzeu « Dar Gmach »,din « Café du rocher » si dintr-un spatiu amenajat pentru a primi vizitatorii.

« Dar Gmach » arata turistilor diferite obiecte legate de viata de fiecare zi a locuitorilor din Takrouna,ceramica specifica.

Vizita spatiului se termina cu admirarea panoramei intregului sat,o priveliste exceptional la à 360°.

Share

Reclame

6 răspunsuri »

  1. Pingback: De pe bloguri adunate, 1 – 6 martie | Viajoa

    • Da e drept Matmata a capat un iz comercial insa trebuie sa ii recunoastem insemnatatea culturala si istorica:numele caselor de acolo,respectiv „ifri” au dat numele continentului pe care il stim astazi drept Africa.Sunt convinsa ca ti-ar fi placut sa vezi Takrouna cat si multe alte locuri din Tunisia.Am intrat si eu pe site-ul tau si mi-a placut;nu vrei sa facem un link-exchange?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s