Couscous…istorie si preparare

Standard

A manca bine si sanatos este un obiectiv demn de toate luptele.

Ambasador al bucatariei nord-africane,aliment simplu si nutritiv,de origine berbera,cu nume exotic si muzical,cous-cous-ul ramane unul dintre cele mai atractive si misterioase feluri de mancare din lume.

Acest grau se preteaza la o varietate aproape infinita de feluri de mancare,de la cele mai simple pana la cele mai sofisticate,traditionale sau moderne.

Cous-cous-ul continua si acum,la peste 2000 de ani de la existenta lui,sa depaseasca frontierele gastronomice fara sa cunoasca limite,cu diferente si variatii de la o tara la alta:marocanii au reputatia cous-cous-ului subtil picant care cateodata combina ingrediente exotice ca porumbei , curmale sau ceapa caramelizata,tunisienii opteaza pentru cous-cous-ul pe baza de ardei iute,algerienii se mandresc cu autenticitataea cous-cous-ului lor nepretentios,robust,in timp ce australienii au introdus un meniu exotic cu carne de cangur.

Potrivit credintei nord-africane,cous-cous-ul ca si painea,contine o binecuvantare;acesta este motivul pentru care preparat cu miel sau pui,cu legume,peste,iepure,prepelita sau in Sahara cu carne de camila,nu exista eveniment important in care cous-cous-ul sa nu detina rolul principal.

Ceea ce pastele sunt pentru italieni sau orezul pentru chinezi,cous-cous-ul este pentru spatiul maghrebian.

Pentru arabi sau berberi,de la tara sau de la oras,fie ca traiesc in Tanger,Tunis sau Tindouf,cous-cous-ul reprezinta “fiul comun care leaga natiunile maghrebului”.

De ce sa alegem cous-cous-ul?Pentru ca este multietnic,pentru savoare,pentru formula echilibrata din punct de vedere caloric,pentru ca ii putem adauga ingrediente diverse dar gustul si-l pastreaza.

In continuare:reteta de couscous

Couscous cu carne de miel

Ingrediente :

1 kg de couscous ;200 gr bulion,150 gr de naut ;1 kg carne de miel ;3 rosii ;500 gr de morcovi ;500 gr cartofi ;2 cepe ;50 de harissa (pasta de ardei iute) ;2 ardei grasi verzi ;4 capatani de usturoi ;10 cl ulei de masline ;sare ;piper ;coriandru

Taiati cepele si caliti-le intr-o oala timp de 3 minute in ulei de masline.Adaugati usturoiul zdrobit.Decojiti rosiile si taiati-le in bucati mari apoi adaugati-le peste ceapa si usturoi,impreuna cu bulionul.

Taiati carnea in bucati si adaugati-o peste ceapa si rosii impreuna cu nautul tinut in prealabil in apa timp de 12 ore.Adaugati harissa,sare,piper si coriandru pisat.Adaugati apoi apa rece cat sa acopere totul si lasati sa se faca timp de 40 de minute.Cand carnea a inceput sa se faca adaugati morcovii taiati in 2 si cartofii taiati bucati mari.Cu 5 minute inainte de a inchide focul adaugatisi ardeii grasi taiati in 2.

Pregatirea couscous-ului :

Varsati-l intr-un vas si stropiti-l cu putin ulei de masline si un pahar de apa calda.Puneti sare si amestecati cu mana.Acoperiti vasul si lasati-l timp de 1 ora.

Couscous-ul trebuie preparat la abur asa ca fi aveti un recipient special fie trebuie sa improvizati.Puneti apa la fiert intr-o oala si cand fierbe apa adaugati cous-cous-ul intr-o sita pe care o asezati desupra oalei ;insa couscous-ul nu trebuie sa intre in apa.Acoperiti sita.Trebuie intai sa adaugati jumatate din cantitatea de couscous,sa lasati circa 20 de minute si apoi restul cantitatii inca 10-15 minute.

Cand este gata,varsati couscous-ul intr-un vas destul de mare si turnati cu polonicul doar sos peste el (2-3 polonice) ;amestecati si acoperiti cu un servet timp de 3-4 minute ;apoi mai adaugati 2-3 polonice de sos,amestecati si acoperiti din nou caeva minute.Veti vedea ca si-a marit considerabil volumul.

Apoi nu va mai ramane decat sa puneti in farfurie couscous,sa puneti carne si legume deasupra si sa mai stropiti cu 2 linguri de sos.

Cam asta ar fi…

Share

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s