Secretele trandafirului

Standard

Simbol al dragostei si secretelor,trandafirul este cunoscut ca un ornament parfumat si decorativ.Pana aici cu siguranta nu este o noutate.Ceea ce este foarte putin cunoscut este faptul ca in bucatarie,aceasta floare delicata are un loc foarte important.Poate sa sune laudativ,dar trandafirii sunt consumati inca din antichitate,gatitul cu flori avand radacinile in timpuri romane cat si in cultura chineza si cea a Orientului Mijlociu.

Si iata ca astazi,dupa multa vreme,a gati si a garnisi cu flori este din nou in voga.

Intotdeauna pretuit pentru frumusete si miros,trandafirul are o lunga istorie de simbolism si intelesuri,pe care vom incerca sa le devoalam in continuare.De indata ce trandafirul a devenit cunoscut,numele  i-a fost legat de legende iar frumusetea cantata de poeti.

Numele de trandafir se regaseste in cuvantul latin rosa,el insusi derivat al cuvantului de origine greaca,rodon,cuvant a carui semnificatie este legata de o legenda a lui Ovidiu,potrivit careia,trandafirul de un rosu aprins s-a nascut din sangele lui Adonis.

Atat legendele cat si scrierile grecilor antici Homer,Sapho si Anacreon indica faptul ca trandafirul era apreciat si folosit in antichitate.Pentru romani,trandafirul era un semn de placere si compania perfecta pentru vin si veselie.Fie ca isi incoronau mirii si miresele cu trandafiri sau ca faceau risipa acoperind atat mancarea cat si salile de banchet cu aceeasi floare delicata,patricienii romani se asteptau chiar si iarna ca petalele de trandafir sa sporeasca aroma incantatorului vin de Falerno,care pentru Virgiliu nu avea rival.

Dintotdeauna trandafirii au fost asociati cu dragostea.Cleopatra,cel putin,era convinsa de puterea lor romantica si i-a folosit ca parte esentiala a jocului seductiei lui Antoniu,acoperind cu petale de trandafir podeaua palatului pana la nivelul genunchiului pentru a-I ura bun venit acasa;este destul de  extravagant pentru o primire moderna dar este cu siguranta ceva romantic in mirosul trandafirilor.

Grecii si romanii au lasat cele mai frumoase povesti legate de intrebuintarile trandafirului,inclusive faimoasa practica a suspendarii unui trandafir deasupra mesei ca semn ca toate confidentele vor ramane sacre.Dar si in mitologiile altor popoare,trandafirul ocupa un loc la fel de important.Potrivit mitologiei indiene,una dintre sotiile lui Vishnu a fost gasita in interiorul unui trandafir,in timp ce printre musulmani inca se crede ca primul trandafir a fost creat din lacrima Profetului Mahomed.

De-a lungul timpului,trandafirii au fost adesea subiect al pictorilor ca Renoir sau Pierre-Joseph Redoute iar cultivatorii s-au intrecut in a crea si a denumi ingenios peste 10.000 de specii apartinand genului rosa;astfel,sunt trandafiri ce poarta numele de Charles Aznavour,Maria Callas,Audrey Hepburn sau Michelangello,Niccolo Paganini si Princess of Wales.In ceea ce priveste simbolistica trandafirului,ea este mostenita din epoca Victoriana;trandafirul rosu este simbolul dragostei,cel roz este purtatorul gratiei;trandafirul alb simbolizeaza inocenta iar cel galben este legat de dragostea platonica.

Unul dintre cele mai bune lucruri legat de trandafiri este ca sunt la fel de gustosi pe cat de frumos miros.Timp de secole,aroma divina a trandafirului a fost pastrata sub forma unor produse dintre cele mai apreciate ca siropul,mierea,apa sau otetul de trandafiri.

Secretul atunci cand folosim flori in bucatarie,este sa pastram felul de mancare simplu,sa nu adaugam prea multe savori.Trandafirul si uleiul  de trandafir sunt condimente importante in Asia Centrala si de Vest,unde sunt folosite la prepararea numeroaselor dulciuri.

Apa de trandafir este adesea folosita pentru a da o aroma suava,florala felurilor de mancare arabe pe baza de orez dar si la prepararea unei savuroase cafele turcesti la ibric.

Petalele de trandafiri,proaspete,uscate si cristalizate,pot fi adaugate la salate,inghetate in cuburi de gheata,preparate ca infuzie pentru ceai sau pot insoti diverse sosuri,supe si bauturi cum este cazul a 2 lichioruri frantuzesti,deosebit de appreciate,ce poarta nume suggestive: L’Huile de Rose si Parfait Amour.

Sper ca trandafirul,prin aura lui inconjurata de misticism,v-a cucerit,asa cum a facut si cu Lord Byron,indemnandu-l sa noteze:”Trandafirul,neclintit de vanturi,neinghetat de zapezi,departe de iernile din vest,cu fiecare briza innapoiaza Raiului delceata de natura data.

Share

2 responses »

  1. Interesant articol! La noi stiu ca se face dulceata din trandafir. Probabil in mancaruri, se potriveste cu bucataria mediraneeana.
    Nu avem cum sa nu fim atrasi de magia trandafirului.
    Frumos spus, da, trandafirul ca si natura in general (aceea natura nestricata de om) sunt o bucatica de rai . . .

    • Da exact,se face dulceata de trandafiri;aici in Tunisia cred ca cel mai des se foloseste pentru a face apa de trandafir pe care apoi o folosesc la cafea,in cosmetica (asa pura).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s