Tunisia intre traditie si modern

Standard

Mirosul de jasmin si ceai de menta, aroma imbietoare de narghilea, sarmul carpetelor orientale si fata morgana sahariana sunt randurile unei file care introduc turistul intr-o lume aparte.

Dar mai presus de farmecul acestei atmosfere orientale, Tunisia este departe de a fi doar un miraj al Saharei; ea este o tara pe cat de adanc legata de traditie, pe atat de moderna si deschisa spre nou.

Un climat ideal, Tunisia,coasta nordica a Africii a fost martora de peste 3000 de ani la trecerea numeroaselor civilizatii care fie ca au venit ca fugari sau aventurieri, pentru a cuceri sau a pretinde,ca razboinici sau misionari,negustori si fermieri,fiecare si-a lasat partea de poveste in piatra sau mozaic, pe dorsalele Saharei  si pe dealurile Cartaginei.

Punct de intersectie a numeroase civilizatii, acest teritoriu arid pe care cea mai subtire urma de apa il transforma intr-o gradina a Paradisului, a devenit peste secole centrul dezvoltarii multiculturale unde arabii, musulmanii, crestinii si evreii se intalnesc si coabiteaza.

Tunisia, aceasta provincie romana din Africa, s-a dezvoltat constant din zilele cand fenicienii au intemeiat Cartagina pana la acelea cand romanii si-au trimis legiunile mai departe de canalul sicilian pentru a infrunta dusmanul punic. Timp de 6 secole agricultura a evoluat,drumuri au fost construite si arta a inflorit cu lucrari admirabile care au supravietuit timpului si cu care Tunisia moderna se mandreste.

De ca aceasta tara este atat de diferita si ce impact are aceasta diferenta asupra ei?

Diferenta fata de alte tari provine din faptul ca asa cum am mai spus, Tunisia a fost o rascruce pentru multe culturi si credinte timp de mai bine de 3 milenii, lucru care a ajutat la crearea unei mentalitati deschise spre strainatate.Aceasta diferenta a avut un impact major,marturie stand o tara care a reusit  in a combina sarmul indiscutabil cu alte calitati europene.

Desi pastratoare a numeroase traditii dintre care amintim: respectarea cu rigurozitate a rugaciunilor,sarbatorirea sfintilor patroni ai satelor, ritualul tatuarii cu henna a tinerelor femei ce urmeaza a se casatori, dar si maiestria confectionarii covoarelor din lana de capra si dromader in culori naturale si ornate cu motive geometrice abstracte, Tunisia reuseste cu succes sa fie o tara cosmopolita.

Reputatia seculara a Tunisiei de a fi o tara deschisa cunoaste 2 acceptiuni:

– prima este ca din punct de vedere geografic, promontoriul tunisian se deschide la est mai ales accesului catre Italia, iar din partea levantului, Tunisia este poarta principala a Maghrebului.

– a doua acceptiune este data de dorinta de a-si largi cercul prietenilor pentru a instaura un echilibru care sa-i garanteze suveranitatea de tara mica intr-o zona de mare importanta strategica.

Prezenta timp de 57 ani a ultimei puteri ocupante, Franta si-a pus amprenta si asupra culturii. Traditia isi da din nou mana cu modernul pentru a crea numeroase festivaluri internationale de muzica ce se bucura de  o mare apreciere pe plan international;dintre acestea amintim cateva:Festivalul International de la Cartagina,Festivalul International de la Sousse,Festivalul de muzica traditionala andalusiana malouf si nu in ultimul rand Festivalul International de muzica clasica de le El Jem.

De la independenta tarii in 1956, societatea tunisiana a evoluat constant, facand schimbari majore.Prima reforma  sociala esentiala si revolutionara in lumea arabo-musulmana,”Codul persoanei”, a garantat femeilor acelesi drepturi cu cele ale barbatilor in sferele politice, economice si sociale.De aceea ,femeile tunisiene joaca un rol activ si important in dinamica miscarii societatii.

Tunisia este tara unde diferenta asupra calitatii vietii intre bogati si saraci este una dintre cale mai scazute de pe continentul african, datorita programelor de solidaritate nationala.

Cu fiecare vizita,turistii sunt surprinsi sa vada schimbari constante:noi centre de cumparaturi,cladiri ultramoderne,noi cartiere rezidentiale,tot mai multe spatii verzi amenajate.

Faptul ca Tunisia este astazi o natiune moderna,tanara si dinamica se datoreaza fostului presedinte Habib Bourguiba a carui opera este acum continuata de succesorul sau, presedintele Zine el Abidine Ben Ali,conducator abil,inzestrat atat cu experienta militara cat si diplomatica, artizan al legaturilor economice pe care tara le are cu Franta,Germania,Italia,Spania si Portugalia dar si cel care a facut din Tunisia prima tara din sudul Mediteranei care a incheiat un contract de liber schimb cu Uniunea Europeana.

Parte a lumii arabe si africane,Tunisia este un pod de legatura intre Europa,Africa si Orientul Mijlociu dar si intre civilizatiile mediteraneene, o tara care se poate mandri cu un caracter unic si puternic care combina pastrarea mostenirii autentice cu influente externe si interpretare moderna.

Share

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s