Cea mai frumoasa pestera din lume

Format de postare

O expeditie efectuata in februarie in grota Ain D’hab (guvernoratul Siliana) a permis explorarea in profunzime a uneia dintre cele mai frumoase pesteri din lume.

In cursul acestei expeditii s-a atins si punctul uscat al pesterii,loc acoperit de apa acum cateva milenii,un loc bogat in fosile.Expeditia a fost de un mare aport pentru ca a permis speologilor sa se informeze asupra caracteristicilor pesterii,in special descoperirea unor colectii rare de perle de caverne multicolore,prezenta unor fine cristalizari a caror lungime atinge in unele locuri 5 metri cat si concretiuni ale solului in forme adesea originale care nu se gasesc in alta parte in Tunisia.

Pestera Ain D’hab cuprinde 6 galerii dintre care una a fost calificata de catre unul dintre speologi “de vis”,atat formele cat si culorile fiind exceptionale.

Cea mai mare dintre ele masoara 70 de m latime,100 m lungime si 20 m inaltime.In toate aceste galerii se observa o importanta colonie de lilieci.

Thierry Baritaud,de la Federatia franceza de speologie,insarcinat cu Africa de Nord,a scris in publicatiile franceze ca « grota de la Ain D’hab poate pretinde titlul de cea mai frumoasa pestera din lume ».

Share

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s