Mozaicurile de la Muzeul Bardo

Standard

Muzeul Bardo,din Tunis, este cel mai bogat din lume din punct de vedere al colectiilor de mozaicuri romane.Inaugurat in 1888,muzeul este adapostit in vechiul palat al bey-ului Ali al III-lea.Colectiile sunt foarte variate si merg de la preistorie la bogatiile culturii arabo-musulmane,fara a uita Cartagina si comoara de la Mahdia.

Cum sa avem un sejur in Tunisia fara sa colindam !Dar inainte haideti sa ne abatem pe la Muzeul Bardo din Tunis.Aici veti descoperi mozaicuri romane surprinzatoare,cu o vechime de mai mare de 2000 de ani,rezultat al sapaturilor facute din secolul 19,care reproduc in detaliu toate bogatiile pamantului si a marii.

Vizita poate incepe cu campurile si plantatiile.Aici un sclav pe care il recunoastem dupa tunica scurta leaga un manunchi de grau.Un altul culege masline in timp ce circhinii de struguri , « ciorchinii din Africa mari precum copiii »,scria Pliniu cel Batran ,sunt adunati in cosuri mari.Copiii se joaca in recunoasterea fructelor :smochine,curmale,mere,pere,rodii etc.

Marele mozaic al marii ofera privirii ansoa,dorada,lup de mare,macrou,ton,fructe de mare.Un pescuit miraculos in apele din Africa Nova,numele dat Tunisiei romane de la cucerirea lui Cezar,preocupat sa dea Romei o colonie foarte fertila.

« Mozaicurile sunt un veritabil reportaj foto » spune Tahar Ghalia,specialist in arheologie romana si bizantina si directorul muzeului.

Un mozaic celebru, « Domeniul domnului Iulius »,gasit in Cartagina ilustreaza arta de a trai africana :in mijlocul unei mari villa flancata de turnuri inalte.

In spate cupolele indispensabile termelor.In stanga,proprietarul soseste pe cal urmat de un valet.In registrul inferior,ofrandele recoltelor sunt duse stapanului si stapanei casei.Este,afirma specialistii,documentul cel mai complet despre situatia economica si culturala de la sfarsitul secolului IV inceputul secolului V.

Marile scene mitologice sunt reprezentate in scene unica.Celebra este cea care il reprezinta pe Virgiliu,flancat de muzele Clio si Melpomene :poetul roman,imbracat cu o toga alba,tine in mana un pergament pe care scrie Eneida cu 10.000 de versuri.

Dar deje toate privirile se indreapta spre Venus,foarte populara in Africa romana,zeita goala este pe punctul de a fi incoronata de doi centauri .

Incepand cu secolul V,arta mozaicurilor este pusa in special in servicul bisericii si a marilor bazilici.Constructia unei dintre ele este reprezentata pe un pavaj conservat la Bardo.

Share

6 răspunsuri »

  1. Mulţumesc pentru vizită
    Am vizitat şi eu Muzeul Bardo din Tunis graţie imaginilor difuzate de tine. Mulţumesc.

    Sîă ai parte de o zi bună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s