La pescuit…in Tunisia

Standard

Cu 1300 km de costa,Tunisia se scalda in Mediterana.

De la Tabarka la Zarzis,trecand prin marile orse de pe litoral,Tunisia dispune de 41 de porturi.Tunisia exporta anual 21.500 de tone de peste.

Tonul in rosu

Chiar si japonezii o recunosc.Tonul rosu pescuit in Tunisia este cel mai suculent din lume.

Stiti de ce ?

Motivul este simplu.Din negrura vremii,tonul vine din Atlantic,traverseaza stramtoarea Gibraltar pentru a depunde ouale in apele calde ale Mediteranei.In functie de curenti,urmeaza coastele Africii de Nord,soseste in plin vigoare pe costele nord ale peninsulei Cap Bon inainte de a se intoarce spre Atlantic,obosit,urmand de aceasta data costele sud ale Europei.

De aici si diferenta de calitate a carnii tonului in functie de locul de unde este pescuit.

Element de savoare si…talisman

Mai presus de o relatie pur alimentara,intre tunisieni si peste exista o istorie aproape culturala.Pentru anularea deochiului,un cuvant ajunge : « hout alik ».Hout nefiind altceva decat traducerea cuvantului peste.De altfel,gasim deasupra usilor de intrare ale caselor tunisiene,cozi de peste uscate.Astazi aceasta traditie persista in unele sate.Aceasta credinta este chiar impartita de islam si iudaism.

Datoram talentului comerciantilor evrei de condimente caviarul tunisian,respectiv icrele de lup de mare (in general) uscate si cufundate in ceara pentru o mai buna conservare.Excelent pentru a acompania un pahar de « boukha » (rachiu de smochine).

La Sfax,specialitatea uscarii pestelui nu scuteste nici o specie aproape.Ansoa este sarat si pastrat in butoaie mici din lemn de maslin.

Pestii mai mari sunt acoperiti de sare grunjoasa.Acest oras dar si insula Djerba impart o specialitate rara,cea a caracatitei uscate.

Tehnica de conservare seamana cu cea a jambonului iar gustul este unic.Ideal pentru a spori savoarea unei supe.

Share

2 responses »

  1. Foarte interesant ce ai scris despre tuna, mersi. Ma scutur numai cind ma gindesc cum miroase pestele uscat…L-am mirosit in Hongkong… O sera placuta! Cami

    • Cu placere Cami.Ce nu am pus in schimb aici este o poza cu o felie de ton;pentru ca aici gasesc un enorm ton din care se taie felii.Si dintr-o felie ies 4 bucati pe care sa le pui pe gratar.Este absolut delicios.Hmm HongKong?trebuie sa povestim si despre asta la un moment dat🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s