Parfumuri de ieri,parfumuri de azi…

Standard

Parfumurile in Tunisia sunt intiparite in memoria colectiva,caci a se parfuma si in special maniera de a prepara parfumul,arata o maniera de gandi viata,de a gestiona cotidianul urmand ritmul sezoanelor si a circumstantelor :parfumul a fost omniprezent in toate ritualurile de-a lungul vietii,de la nastere pana la moarte.

Preparatele parfumate traditionale tunisiene se prezentau in special sub 2 forme :lichida si solida.

Apele parfumate cele mai celebre in Tunisia sunt apa de trandafir,apa de flori de portocal si apa de geranium.In ceea ce priveste uleiurile,uleiul de jasmin este cel mai celbru din toate timpurile.

Diferitele etape ale prepararii substantelor parfumate compuneau un veritabil ritual observat intr-o maniera foarte precisa in fiecare an.Substantele parfumate lichide erau aproape toate obtinute prin metoda traditionala a distilarii,care era produsa cu ajutorul unui recipient arhaic,un distilator cae se gasea in epoca in toate casele tunisiene.

Un dicton spunea chiar ca, a nu folosi distilatorul,fie doar pentru un an,era de rau augur !

Parfumurile solide se compuneau din amestecuri de mai multe radacini care se ard,specifice Africii de Nord,cum ar fi ciulinul si alte rasini care erau arse pentru alungarea deochiului.Beduinii isi parfumau astfel hainele,asternuturile,parul si intreg corpul.

In orase se amesteca aceste rasini si cu alte ingrediente naturale ca ambra gri,mugurii de trandafiri,cuisoare.

Prezentarea parfumurilor

Aspectulartistic ale fenomenului parfumului se reflecta mai ales in maniera de prezentare a acestor parfumuri pastrate in flacoane pretioase si etu din sticla-cristal sau din argint delicat cizelate si infrumusetate cu pietre.

Toate aceste obiecte serveau in acelasi timp drept obiecte decorative.Exista in mod egal o mare varietate de flacoane mici pe care femeile din mediile inalte din orase,le suspendau de coliere.

Share

3 răspunsuri »

  1. Ooooo nici pe departe;aici se fac parfumuri din timpuri imemoriale pentru ca ingredientele s-au gasit mereu la indemana lor:ambra,florile de trandafir si de portocal,radacinile plantelor.Si astazi,joia seara (pentru ca vinerea este ziua sfanta) se aprinde tamaie pentru alungarea duhurilor rele si pentru purificarea casei.Dar mirosurile ne imbie si intr-un hammam (baie maura) sau intr-o zi obisnuita a saptamanii atunci cand vor doar sa parfumeze casa.

  2. Sunt f frumoase flacoanele pt parfumuri.Acelasi obicei de parfumare a casei l-am intalnit si in insulele grecesti,in Cyclade.Acolo, ortodoxisia fiind religia care-i invata pe oameni sa-si primeneasca casele de sarbatoarea odihnei,in fiecare sambata dupa curatarea ei de peste saptamana,tamaierea se face in fiecare gospodarie .Este un miros imbatator, peste tot.Acolo traditiile se pastreaza cu sfiintenie,cu toate ca ,n-am intalnit atatia preoti ca pe la noi.Bisericile,multe de altfel,sunt intr-adevar locuri de inchinaciune in care intri fara sa te primeasca-n usa cineva care mai intai iti cere banul si numai dupa aceea poti trece si la altar.A fost din acest punct de vedere o mare si placuta surpriza pt mine cand,in plin peisaj,pustiu adeseori,gaseai o bisericuta in care intrai luind cheia de sub o piatra aflata in imediata apropiere a usii.Daca doreai sa pui un ban ,pt lumanarile care le foloseai,ok daca nu,nu te intreba nimeni!Sub paza aceleiasi chei se aflau si icoane ,ori obiecte de cult din vremuri imemoriabile ,care nu dispareau la pofta vreunui hot leftergiu.
    La noi,aceste obiceiuri au disparut ,in spatele betoanelor in care locuim 😳 ; se simte in schimb miros puternic de ghene si la propriu si la figurat .A mai ramas obiceiul tamaiatului numai prin satele care au fost mai putin atinse de colectivista urbanizare din timpul comunismului.Omul nou,creat ca si robot,n-a retinut din traditia ancestrala ro.nici macar obiceiul curatarii trupului,asa ca mirosuri pestilentiale te pandesc la tot pasul,dis de dimineata prin autobuze sau metrou 👿 Este un fapt pe care il remarc cu mare jena ,dar este unul real 😳

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s