Medinele,o plimbare prin trecutul prezent

Standard

In araba,termenul de medina desemneaza orasul.Astazi,desemneaza in mod particular orasele arabe,cu modul lor de functionare specific,prin opozitie cu orasul modern.

Medinele,in general inconjurate de ziduri,sunt organizate in jurul unei mari moschei si a souk-urilor (magazine).Medina traieste din activitatile comerciale.

Fondarea unei moschei este adesea punctual de plecare al dezvoltarii medinei.Ele iau nastere pe masura ce creste orasul,in asa fel incat fiecare cartier sa fie prevazut.Din minarete,se aude de 5 ori pe zi apelul la rugaciune care ritmeaza viata orasului.

Souk-urile sunt inima orasului.Ele ocupa o mare parte din spatiu.Aceasta grupare de comercianti si de corporatii de artizani lucreaza dupa reguli seculare.Comerciantii sunt organizati in bresle iar magazinele lor sunt dispuse in medina in functie de specificul fiecarei bresle in parte.Astfel,vopsitorii,tabacarii etc sunt asezati la marginea exterioara a medinei,in centru fiind meseriile nobile (bijuterii,parfumerii),pietele si detailistii.

Casele din medina sunt adesea construite din piatra si sunt organizate in jurul unui patio central in care activeaza femeile :treburi menajere,preparearea couscous-ului,siraguri de ardei sau de coaja de portocala puse la uscat.

Cupolele dau volum teraselor plate dar doar minaretele se inalta spre cer.

Portile sunt ornate cu tinte si « ciocane » de poarta.Pragul de sus este o grinda sculptata…

Sa admiri portile din medina este deja o plimbare de calitate

Share

2 răspunsuri »

  1. Tunisia o tara nordica apartinand continetului African pe care am vizitat-o in 1994. In Medina, am baut prima data o cafea excelenta pregatita la nisip.
    Indiferent pe ce strada centrala vei merge, acolo unde sunt butik-uri, esti invitat de babuini sa cumperi din butik-ul lor. Te vor intreba pe engleza din ce tara vii, indiferent de tara, acestia cunosc cuvintele importate care te vor face, macar sa ii vizitezi magazinul chiar daca nu vei cumpara nimic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s