Couscous tunisian

Standard

M-am gandit ca pentru azi ar fi potrivita o reteta de couscous;asta pentru ca este vorba despre felul de mancare cel mai des intalnit in Tunisia dar si pentru ca oricand este binevenita o variatie de meniu.

Couscous-ul « bil meslene » este specific pentru zona Siliana (lanaga Kairouan).In aceasta regiune din centrul Tunisiei,berberii au pastrat traditiile ancestrale.

Inainte de interzicerea poligamiei in 1956,se povesteste ca femeile din Siliana se foloseau de diferite stratageme pentru a atrage favoruruile unicului barbat.Couscous-ul « bil meslene » devenea astfel  miza acestor rivalitati feminine.Prezentata intreaga,pe un platou,carnea era apoi decupata sub privirea sotului.Rand pe rand,femeile din casa perpetuau acest ritual,intensificand seductia.

Din comoditate astazi,carnea poate fi deja  decupata🙂.

In Tunisia,couscous-ul « bil meslene » abunda in farfurii cu generozitate…

Ingrediente

1 kg de couscous

200 gr de bulion

150 gr de naut

1 kg carne de miel

500 gr de morcovi

500 gr de cartofi

3 rosii

2 cepe

50 gr de harissa (pasta de ardei iute)

2 ardei verzi

4 catei de usturoi

Sare,piper,coriandru praf

Curatati si tocati ceapa.Intr-o oala caliti ceapa in 8 cl de ulei de masline,timp de 3 minute.Adaugati usturoiul sfaramat.Curatati rosiile de coaja,taiati-le in bucati si adaugati peste ceapa si usturoi impreuna cu bulionul si harissa.Adaugati sare,piepr,coriandru.

Taiati carnea si adaugati in oala,impreuna cu nautul (hidratat timp de 12 h intr-o cana de apa).Adaugati apa cat sa acoperiti carnea si sa fie loc ulterior pentru legume.Lasati sa fiarba timp de 40 de minute.Cand carnea s-a facut pe jumatate,adaugati morcovii taiati in jumatati si cartofii taiati in sferturi.Cand legumeel sunt aproape fierte,cu 5 minute inainte de terminare,adaugati ardeii taiati in jumatati.

Prepararea couscous-ului

Puneti couscous-ul intr-un vas si stropiti-l cu un paharel de ulei si un pahar de apa calda.Amestecti bine,acoperiti cu un prosop si lasati 1-2 ore.Couscous-ul se fierbe la abur,asa ca daca nu aveti  cum altfel,improvizati ;puneti apa la fiert intr-o oala si cand apa fierbe adaugati couscous-ul intr-un vas cu gauri peste oala cu apa ;adaugati la inceput doar jumatate din cantitatea de couscous si apoi,dupa circa 20 de minute adaugati si restul cantitatii.

Dupa ce couscous-ul s-a fiert,rasturnati-l intr-un vas suficient de mare ;adaugati peste couscous sare si  3 polonice din sosul pe care l-ati preparat ;amestecati bine,acoperiti cu un servet si lasati acoperit 5 minute ;apoi mai adaugati 3 polonice de sos,acoperiti din nou si mai lasati cateva minute ;couscous-ul se va hidrata cu sos si isi va mari volumul.Acum nu mai ramane decat sa adaugati couscous in farfurii iar peste  el carne,legume si o lingura de sos.

Share

6 responses »

  1. Pingback: am citit si mi-a placut « Sunt un grapefruit wordpressian, scriu cu vitamine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s