Pe urmele apei de flori de portocal…

Standard

Nabeul si imprejurimile constituie regatul portocalului amar.In aceasta prioada de primavara,aroma florilor de portocal (zhar) se face simtita pe toate strazile si stradutele din Nabeul.Nici o casa,nici o gradina nu este privata de acest miros.Distilarea florilor este o arta care se transmite din mama in fata si este o ocazie pentru a se reuni toata familia.

In fiecare primavara,regiunea Nabeul se mobilizeaza pentru culesul florilor de portocal de la sfarsitul lunii martie si in timpul ceor 4 saptamani care urmeaza.In fiecare dimineata plantatiile de portocali sunt luate cu asalt.In grupuri de 3-4,culegatoarele experte incearca sa culeaga cat mai multe flori.Odata culesul terminat cantitatile de flori sunt duse in pietele locale si vandute pentru a fi distilate.Astfel sunt culese si distilate,an dupa an in jur de 1.500 de tone de flori de portocal amar.Portocalul amar este cultivat in special pentru florile care au multiple intrebuintari traditional si industriale si constituie pretioase surse de venit pentru agricultorii din Nabeul.Nimic nu se pierde la portocalul amar.De la frunze la flori,de la fructele verzi la cele coapte totul este exploatat :coaja de exemplu serveste la prepararea bauturilor tonice amare calificate drept « bitter » sau lichioruri cum este curaçao.

Distilarea traditionala a florilor de portocal

Majoritatea familiilor din Nabeul practica distilarea la domiciliu dupa sistemul « kattar »,acest alambic ancestal din cupru sau din zinc.Florile de portocal si apa,in proportii calculate sunt intraoduse in marmita.Dozajul trebuie respectat :4 kg de flori si 10 litri de apa daca vrem sa obtinem apa concentrata de flori de portocal.La fierbere,la foc mic,vaporii trec printr-un tub de zinc care trece printr-un recipient umplut cu apa rece,care cauzeaza condensarea.Apa de flori este apoi stransa picatura cu picatura in sticle.Este o meserie pasionanta,o veritabila arta. « Trebuie sa iubesti aceasta meserie.Trebuie sa stii sa fii prudet si sa urmaresti temperatura apei in timpul distilarii.Trebuie schimbata apa de fiecare data cand creste temperatura pentru a obtine o apa de calitate » (Salma Chelli)

Legenda neroli

Neroli este uleiul extras din florile portocalului amar.Potrivit profesorului Naceur Ayed : « neroli isi trage numele dintr-o legenda italiana care povesteste ca sotia unui print pe nume Nerol se folosea de acest ulei pentru a parfuma apa de baie si manusile ».

Virtutile terapeutice

Frunzele de portocal sunt folosite pentru proprietatile sedative.Apa de flori de portocal poseda de asemenea proprietati calmante.Se spune ca putine picaturi aplicate pe perna protejeaza impotriva cosmarurilor.Coaja fructului este tonica ;este un excelent tonic al stomacului si al cailor digestive.Neroli este indicat si in aplicari locale pentru acnee.Este bun pentru ingrijirea pielii uscate,devitalizate sau ridate datorita actiunii anti-imbatranire.

Apa de flori de portocal intra in prepararea mai multor feluri de mancare in special couscous-ul de Anul Nou,couscous-ul cu peste sau salate si cel mai adesea in patiserie si in dulceturi.

Share

4 responses »

  1. Te rog sa-mi schimb link-ul si numele din blogroll. In loc de „Si totusi” pune Winnetou, iar la link, winnetou.ro. Astept un reply pe blog cu confirmarea, daca se poate. Multumesc.

    • florile au un miros pronuntat de portocala dar si suav; e ca si cand ai rade coaja de portocala dar ai aduga si ceva aromat;e frumos cand se face apa de flori de portocal in case si pe strada miroase imbietor🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s