Carnoasa,mica,galben-portocalie, « nèfle du Japon » sau un soi de pruna japoneza asemanatoare cu caisa este unul dintre fructele intalnite in aceasta perioada.Suculenta si lejer acidulata,nu inceteaza sa ne uimeasca prin arborii magnific ornati de fructe care ne imbie in primele zile calde ale anului.
„Pruna japoneza” este un fruct de iarna care se consuma in general gatit,in dulceata sau in jeleu.Originar din colturile orientale indepartate,acest arbore s-a adaptat magnific la climatul tunisian.Prezent in alte tari mediteraneene ca arbore ornamental apoi ca support pentru portocali,fructul cu gust particular si proaspat a stiu sa incante papilele.Pulpa poseda putin textura pepenului si interiorul fructului contine un sambure mare.
Sanatate,regim,un aliat pe care trebuie sa il alegem !
Acest fruct este bogat in potasiu,calciu si vitamina A.Coaja este bogata in tanin.In farmacia traditionala chinezeasca,frunzele sunt folosite pentru ingrijirea plagilor si tratarea problemelor respiratorii legate de tuse.Cat despre valoarea sa energetica,aceasta pruna este atat de putin calorica incat o putem consuma dupa vointa.
In bucatarie
Cum sa o consumam ?Este un fruct perfect pentru dulceturi,compoturi,jeleuri,serbet,salate de fructe,suc,patiserie,fructe cu sirop.
Real n-am fost în Tunisia şi nici nu voi ajunge. Sunt prea bătrân.
Virtual nu am mai fost demult. M-am rătăcit pe alte drumuri. Dar când găsesc drumul vin cu plăcere să cunosc o nouă Tunisie decţt cea pe care o cunoşteam. Şi de data asta am aflat lucruri noi şi frumose. O zi, sau poate o seară bună îţi doresc prieten/prietenă tunisian/tunisiană oricare ai fi, nu doar „propritarul” blogului.
Continu util (si) pentru vizitaorii mei, astfel ca am listat blgul tau insectiunea ‘Bloguri vacanta Tunisia’ – vezi aici http://amfostacolo.ro/tunisia-pareri,3/#blog
Esti dragut ca de obicei Cornele, si multumesc ca ne-ai adaugat blogul.Dar as avea o rugaminte si anume sa il pui in alta parte,nu langa impresiile celui care a vazut dar nu stie ce dar isi da cu parerea.In caz ca te incurca treaba asta,nu il mai pune deloc.Daca vrei sa povestim,iti stam la dispozitie.
Pingback: Rugă – Sânge balcanic (93) poem « Cosmin Stefanescu's Blog
Pingback: Efectul fluture « Cosmin Stefanescu's Blog
Mi-ai facut pofta de prune japoneze. De unde le pot achizitiona? Direct din copac din Tunisia? 😦 :))
Asta ar fi o buna idee 🙂
sigur nu e otravitor?
sigur 🙂 marturie sta faptul ca iti raspund acum 🙂
Atunci te cred…
mmm … arata bine !
fructul se gaseste si in Israel, se numeste shesek si e pe toate drumurile primavara 🙂
asa ca cine nu se poate duce in Tunisia, sa mearga in Israel!
merci Cristina ca mi-ai spus! cat despre invitatie,vin eu cu drag 🙂 mi-am propus dar uite ca nu s-a ivit inca ocazia;desigur nu e timpul trecut!
mmmmm…bun fructul asta..aici,in grecia i se spune musmula…
da se pare ca e cam plimbaret fructul asta cata vreme comentariul anterior il anunta si in Israel 🙂
dar ai dreptate e f gustos si „il vad” mai ales sub forma de dulceata! sunt convinsa ca mai exista si prin alte locuri,sub alte nume desi la inceput,credeam ca il gasim doar in Tunisia…
Pingback: Poezie cu subînțeles – Sânge balcanic (132) poem « Cosmin Stefanescu's Blog
hmm, as vrea sa mananc si eu, ce nume ciudat …
Bună dimineaţa.
S-au terminat veştile din Tunisia?
buna dimineata 🙂 nu doar ca pregatim multe surprize;am avut foarte multe proiecte dar in curand revenim…
Irina Gros Tunrama http://www.tunrama.com
Să ai parte de un Crăciun fain pe care să-l petreci în tihnă, linişte şi pace.
Multumesc frumos! sa ai un An Nou linistit si plin de bucurii!
Bună întâlnire în 2011. Pentru Noul An îţi doresc să ai parte de linişte şi pace ca să-ţi poţi vedea în tihnă de treburi. LA MULŢI ANI !
Cu ce aduce gustul fructului?
cu cel al caisei dar nu la fel pronuntat si de acrisor;asta este putin mai fad!
sincer as vrea sa ajung si eu prin tunisia
foarte interesant, la anul sper sa ajung acolo 😉
numai ce citeam despre fructa de cactus. o salata de fructe sa fac acum! 🙂
Salut! Fructul se gaseste in toate tarile mediteraneene, cred. Spun asta deoarece in Cipru este intalnit sub numela de „metspila” si da, se gaseste primavara pretutindeni, la ses indeosebi. Deosebit de gustos, dar perisabil, in Cipru se consuma ca atare.